AccueilNederlandsVan A tot Z : Imbaba

Van A tot Z : Imbaba

In hun streven naar het moderniseren en industrialiseren van Egypte, lanceren de autoriteiten talrijke aanbestedingen. Het is aan geïnteresseerde bedrijven om een bod uit te brengen in overeenstemming met de opgelegde specificaties.

Wat gebeurt er dan? Worden de bestellingen in België uitgevoerd voordat ze naar het land worden verzonden? Als dit mogelijk is voor auto's (treinen, trams, wagons), hoe zit het dan met grotere constructies, zoals bruggen?

Het krijgen van de markt

In 1912 schrijft de Egyptian State Railways een openbare aanbesteding uit voor de constructie van een nieuwe brug in Caïro. De toenmalige brug is namelijk versleten door het toegenomen verkeer en de vele treinen die steeds zwaardere goederen over de brug vervoeren. Baume & Marpenthaalt de overheidsopdracht binnen. De structuur wordt gebouwd in de fabriek in België en vervolgens ontmanteld alvorens het door de Afdeling Egypteter plaatse geïnstalleerd wordt.

Het resultaat is een statige brug van 486,2 m met zes permanente wegen en een hefbrug die boten doorlaat. Twee van de wegen worden gebruikt door het drukke treinverkeer. Daarrond liggen nog vier andere doorgangen, twee van elk 3,75 m breed op het bovenste niveau en twee van elk 4,86 m breed op het onderste niveau van de brug. Ondanks de dreiging van de Eerste Wereldoorlog, de geldproblemen waardoor het budget voor de brug werd herzien en zelfs een juridisch proces dat de bouwbedrijven bijna tegen de Egyptische overheid aangespannen hadden om hun geld voor de laatste fase van de bouwwerken te krijgen, kan de brug toch openen in 1924.          

                     

                              [Vue aérienne du pont d'Embabeh]     Pont d'Embabeh, Vue d'ensemble, Embarcation en premier plan     Pont d'Embabeh, Vue en plan 

Bouw en schip 

In eerste instantie, en om voor de hand liggende logistieke redenen, is Baume & Marpent van plan om de bouw van de brugdelen in de ateliers van Caïro uit te voeren. In februari 1913 waren de Egyptian State Railways echter terughoudend, dus zou de brug gebouwd worden in de werkplaatsen van het bedrijf in België. Om deze realisatie te vergemakkelijken werd een hal van 200 m x 26 m met bovenloopkranen gebouwd. Deze zal later dienen als een constructiewerkplaats gewijd aan de grote werken die Léon Moyaux voor zijn dood in 1913 op touw heeft gezet.

Het transport van grote onderdelen moest vooraf worden uitgedacht en elke verhuizing moest zorgvuldig worden overwogen. De operaties die werden ontwikkeld voor het transport van de verschillende delen van de Imbaba brug werden al snel de norm voor bepaalde grootschalige bouwprojecten. Het bedrijf heeft een specifieke verzendprocedure uitgedacht waarbij de focus ligt op het verpakken. Dit houdt in dat een reeks soortgelijke onderdelen of onderdelen die een bepaald volume in partijen of verpakkingen vullen, worden gegroepeerd. De verzending van deze pakketten wordt gemeld in documenten die eenvoudigweg "verzendpakketten" worden genoemd. Het aantal van deze zendingen varieert afhankelijk van de grootte van de bestelling.

039De bouwplaats van de Kafr el Zayat-brug (1937-1939), waarvan de onderdelen in de Belgische ateliers van Baume & Marpent zijn gemaakt, is daar een heel goed voorbeeld van. De bouwplaats is gigantisch omdat de brug bestaat uit zes vaste overspanningen en één mobiele overspanning. Er zijn niet minder dan negen zendingen nodig om de pakketten met de verschillende delen van de brug naar hun bestemming te brengen. Vanuit de ontwerpfabriek passeren de pakketten de haven van Antwerpen, waar ze worden behandeld door een bedrijf, waarvan de naam helaas niet is opgenomen in het archief. Het is aan het bedrijf om de hele zaak naar Egypte te transporteren, waar de elementen worden gerecupereerd en naar de bouwplaats zelf worden overgebracht.

Waardebepaling en promotie

De brug van Embabeh is het mooiste Egyptische kunstwerk dat door Baume & Marpent is gebouwd en werd al snel zijn internationale visitekaartje, prominent afgebeeld op talrijke brochures. Trots op het resultaat publiceerde het bedrijf in 1929 een speciaal werk gewijd aan de technische uitleg van de bouw. Het project werd getekend door Louis Dupont, de toenmalige directeur.

Het model van de Imbaba brug werd overhandigd bij de opening van het Egyptisch Spoorwegmuseum in Caïro, gelegen in het StationRamses.

033